Sunt in Australia, dar vreau sa revin in Europa
Micky_Aussie Micky |
Buna la toata lumea! Sunt Micky si de aproape un an am emigrat cu familia mea in Australia (sotul si pustiul de 5 ani). Asa cum am scris in titlu...numaram zilele pana va veni clipa sa ne reintoarcem in Europa (nu in Romania insa). De ce? Pur si simplu pentru ca aici, unde suntem (Adelaide) - parca ne-am intors in urma cu cel putin cateva sute de ani....Si spun asta cu mana pe inima...din ceea ce am trait, vazut, auzit, inteles...Australienii sunt niste oameni extrem de conservatori si "in urma" la foarte mutle capitole din viata...pt ei vechiul si pastrarea lui in forma initiala este primordial in viata, in tot ce fac - scoala (parca suntem in sec 18), cultura, viata de zi cu zi, case (habar nu au ca acele obiecte numite calorifere ar putea sa le reduca substantial costurile, ca vanturile nu ar mai intra in case daca ar face banalele praguri la usi, ca oamenii nu ar mai fi asa raciti toata iarna daca, macar, in scoli copiii ar fi invatati sa se spele pe maini inaite de masa.....macar, daca, daca, daca). Ce sa mai vorbesc de conceptul de turism...care la ei este unul primitiv de-a binelea (pentru ei, zic, nu pentru turistii overseas, pe care au grija sa ii uimeasca cu nobletea ursilor Koala sau cu frumusetea cangurilor locali...) ei se deplaseaza cu caravana, fac dush la intoarcerea acasa si mananca tot felul de paste cu un fel de biscuiti, beau in prostie (mai ales femeile...e dezolant) iar sportul national e statul la TV cu berea si chips-urile in fata.... Cam asta ne impinge inapoi spre civilizatie, pe scurt! Europa este privita cu respect..si intelegem acum de ce...pentru ca fata de ei, suntem cu sute de ani inainte...Va imaginati ca managerul de la sotul meu de la job nu a ajuzit de Romina Power si Albano...iar la centrul de inchirieri video nu se stie cine au fost comicii mondiali Stan si Bran??? Sa nu mai zic ca australienii se imbraca cum era moda prin europa acum 30 ani....si sunt ff delasatori si neingrijiti..In fine...ar fi multe se spus....foarte multe, dar nu stiu daca intereseaza pe cineva, asa ca, va multumesc ca m-ati lasat sa imi spun oful...si sper ca posturile voastre sa ma ajute sa gasesc drumul spre casa..spre Europa de care ne e dor pana in maduva oaselor...Vrem sa ne intoarcem in Elvetia sau poate Italia....si deja am inceput sa studiem limba italiana si franceza (vorbim engleza doar). Bafta tuturor si..aveti grija pe unde umblati! |
Liviana Mustafa |
Salutari din Romania, Micky! E intr-adevar trist sa iti dai seama ca Australia din media sau ofertele turistice nu are de multe ori legatura cu Australia de fiecare zi in care realitatea este destul de diferita. Sunt convinsa totusi ca fiecare loc are pana la urma partile lui bune si proaste, depinde iata pe care dintre aceste parti ajungi sa le cunosti direct. Ma gandeam sa-ti recomand cateva lucruri pentru ca am vazut ca intentionezi sa revii in Europa. Pentru Elvetia poti sa verifici ghidul consular pentru imigrantii romanii http://casa-romanilor.ch/ghidul-consular-privind-libera-circula%C8%9Bie-elve%C8%9Bia-%C8%99i-liechtenstein-2009, si cate site-uri de job-uri pentru vorbitorii de engleza: http://web.doctorenglish.ch Iar pentru Italia, poti sa verifici recomandarile si discutie de-aici din retea: http://www.strada32.com/forum/locuri-de-munca-in-italia_121.html Succes! |
GEORGE MCDONALD |
Buna Miki, Si noi am mers la inceput in Adelaide, dar ne-am trezit repede, in 2 luni am plecat spre Melbourne. Suntem in AUS de 8 ani, ne place, dar la inceput a fost greu. Am avut si noi gandurile astea "negre", dar le-am depasit repede. Nu toti australienii sunt cum descrii tu, la fel cum nu toti romanii sunt badarani. Nu stiu cat ai calatorit si trait in Europa, mai ales viata de zi cu zi, nu viata de turist. In Australia, ca si in Romania, sunt orase ca Adelaide unde nu se intampla nimic, conteaza si prietenii si suburbia unde locuiesti. Adelaide e un oras mort dpdv al vietii, e ca si cand ai sta in Zimnicea in loc de Brasov sau Sibiu, sau alte orase din Europa. Sa stii ca in Melbourne sunt zone si multi oameni "trendy", spectacole de teatru, arta, expozitii, restaurante, evenimente unde iti garantez ca te simti ca intr-un oras European, cu exceptia Parisului care nu are egal nicaieri. Seara, mai ales vara e lume pe strazi pana dimineata. In Victoria sunt si 3 statiuni de iarna, unde poti skia, distra noaptea, doar ca nu ai brazii cei frumosi din Europa. Iti sugerez sa va mutati in Melbourne sau Sydney, va fi mult diferit de Adelaide. Va incalzeste ca aveti job/joburi acolo, dar inca nu ati pierdut mult timp, "rupe-ti pisica" si mutati-va in Melb sau Sydney. In afara de asta, nu uita ca aici in AUS poate aveti un statut (presupun ca sunteti permanent resident), in Europa ce veti fi ? Stiu, cetateni europeni, dar fara job mai ales in perioada asta nu e usor. Mai ganditi-va, multi am trecut prin sentimente din astea, dar nu este chiar asa rau cu conditia sa schimbati mediul. Mult succes si sunt convins ca vei ajunge la sentimente mai bune. Nici o tara/societate nu e perfecta dar eu cred ca AUS e dintre cele mai bune cu conditia sa stii ce alegi si sa fii informat. Restul depinde de voi. CHEERS |
Micky_Aussie Micky |
Buna si va multumesc pentru caldura cu care m-ati primit si ascultat la voi pe forum!! Liviana, iti multumesc pentru link-uri, Ghidul deja l-am studiat, insa e greu in Elvetia....din cauza limbii gemane pe care noi nu o vorbim. Luam in calcul serios Italia sau Franta. Multumesc si tie, George pentru sfaturi. Am vizitat Melbourne-ul deja, ni s-a parut "oras" fatza de ce e aici...insa cred ca e loc de mai bine.De revelion vrem sa mergem in Syndey...si astptam sa fim uimiti. Cat despre mutarea din Adelaaide, asta o facem anul urmator, insa nu ne-am decis unde (vrem intai sa vedem marile orase....nu sa picam acolo tot cum am picat aici cand am emigrat...). Apreciez buna-vointa cu care mi-ai impartasit din experienta voastra, promit sa tin cont de sfaturile voastre si sa va tin la curent...cu ce se mai intampla. Oricum, intentionam sa plecam definitiv din Australia dupa ce luam cetatenia....macar asa ni se pare corect pentru chinul emigarii la care ne-am supus copilul....si pe noi insine.
Inca odata, VA MULTUMESC!!! George, daca vrei,iti las ID-ul de yahoo sa vorbim mai concret. Toate bune tuturor! |
Florin Nicolau |
Buna Miki ! M-a distrat mailul tau si itzi dau perfecta dreptate, cum sunt de acord partial si cu George, cel care locuieste in Melbourne. Am fost acum 2 ani in Adelaide (fratele meu locuieste acolo, suntetzi fratzi de suferintza ... ;-) ) Ca turist, am ramas impresionat de viatza de acolo ... nu m-ash muta acolo, nici sa fiu platit regeste ! :-))) Cum spunea si George, viatza in Melbourne mi s-a parut asemanatoare cu cea din Europa, la fel shi Sidney, orashe "occidentale" daca le pot numi asha ... :-) Shi fratelui meu i-am dat acelashi sfat, sa plece cat poate de repede,insa se pare ca lui ii place viatza aia monahala ... shi cum sta de catziva ani buni, probabil ca acum ii e din ce in ce mai greu sa se intoarca intr-un orash "viu" ... (cu tot ce implica: stress, poluare, timp de transport ... dar shi cu viatza activa ...) Insa pe tine, pentru ca te vad nemultzumita, shi te intzeleg, te sfatuiesc sa pleci cat mai repede de acolo ... Nu e o viatza nici pentru cei venitzi din Romania ... doar daca eshti obishnuit cu orashele sau satele unde nu se intampla nimic ... Cat despre cetatzenie, nu mai e mare scofala nici cetatzenia Australiana ... la fel de bine te potzi integra oriunde, shi cu cetatzenia Romana, de cand e in Comunitatea Europeana ... parerea me, facetzi-va bagajele shi venitzi in Europa ... Eu locuiesc la Paris shi nu ash pleca in alta parte pentru nimic in lume ... Vrei plimbari ? in 2-3 ore eshti in orice coltz al Europei, vizitezi ce orashe vrei, in we ... Ceea ce in Au e mai greu ! ;-)) Cea mai apropiata tzara, e la 3-4 ore shi aici vb de Noua Zeelanda ... pe care va sfatuiesc sa o viziatzi inainte sa plecatzi, ca merita vazuta ... Sa auzim de bine, va doresc curaj shi sa auzim de bine !!! Daca va mai pot ajuta cu ceva, nu ezitatzi sa datzi un mail... Bafta, Florin
|
Micky_Aussie Micky |
Buna Florin si multumesc pentru post-ul tau linistitor...ca sa zic asa. Ceea ce spui despre Franta imi da incredere si ma trimite automat sa cercetez conditiile de relocare. da, este adevarat tot ceea ce v-am spus despre mareata Australie, as avea foarte multe de spus....si multe in diverse nuante de gri. Imi conserv insa energia spre a cauta locul spre care sa mergem "acasa" pentru noi, iar cu ajutorul vostru sunt sigura ca ma voi descurca. Stie cineva un site bun de unde poti invata limbi straine on-line...cumva? Eu nu vorbesc franceza, si cei 3 ani cat ii mai am de stat aici imi vor fi benefici in sensul asta (doar sotul meu vorbeste franceza, insa nu cred ca nu se poate invata, asa ca nu consider a avea vreun punct minus !) Vorbesti de plimbari, Florin...ei bine, aici cuvantul asta e restrictiv...Sambata am incercat marea cu degetul, ca sa zic asa, si am fost in bush cu masina...Doamne...ziceai ca suntem in masina timpului, ca ne-am intors undeva in sec 17-18...ca intr-un film western prost si sarac....E o experienta, si atat! Imi e dor de tot ce inseamna LUME NORMALA...civilizatie...plimbari, oameni activi, sport (noi suntem innebuniti dupa miscare..aici e exact invers, nu e NIMENi pe strada sau in parcuri)...vrem ski si trasee montane, vrem vizite in orase NORMALE...ooof....Imi cer scuze..va incarc cu nemultumirile noastre, dar voi sunteti de vina....e un forum unde m-ati primit cu caldura si m-ati ascultat...si va multumesc! Toate bune tuturor ! |
Daniel T |
Buna, Micky, Am inteles bine? Esti de aproape 1 an, aveti probleme de adaptare (sau, in fine, Australia nu este ceea ce va inchipuiati) si vreti sa mai stati 3 ani?? Ce differenta va face un pasaport Australian fata de unul Romanesc intr-o Uniune Europeana? |
Micky_Aussie Micky |
Daniel, e vorba de faptul ca daca tot am investit atata in aceasta emigrare, macar sa ne alegem cu ceva (in afara de nervi tocati, bani stricati, vise ...duse). Nu pentru noi, dar macar pentru copil care, va vaea astfel posibilitatea sa se intoarca aici ca acasa oricand va vrea, daca va vrea (avand cetatenia, are toate drepturile aici). Nu stiu, asa gandim noi...poate nu e tocmai intelept fata de anii care zboara, dar....am zis sa luam tot ce poate fi bun si util din tot ceea ce ni se intampla. Nu le-as numi probleme de adaptare...ci incompatibilitate de aspiratii mai degraba! POamenii astia refuza sa evolueze, ori noi am plecat din Romania tocmai pentru a ne cauta locul, unul civilizat in care individul sa fie liber sa se dezvolte dupa puterile proprii, sa nu mai fie totul generat de "cei sus-pusi"...Ori aici...majoritatea se complac in a ramane la stadiul evolutiv la care se afla!! La ce bun le trebuie lor sa evouleze...? Vorbesc, cel putin, de lumea din Adelaide intalnita de noi pana acum. Asa cum zicea mai sus George...parca stam in ZImnicea, dar o Zimnice din vremea comunismului..mascat! Toate bune tuturor! |
GEORGE MCDONALD |
Buna Micky, Oriunde te duci, ca strain si mai ales venind din Romania esti considerat la inceput "cheap labour" indiferent de cat de capabil sau pregatit profesional esti. Urmeaza ani de munca si seriozitate, ideal in aceeasi firma ca sa devii unul care "comanda" si nu care "executa. Poate sunt si exceptii, dar fff putine, mai ales considerand criza economica mondiala. De la job rezulta si recompensa materiala, de care depind: 1. in ce cartier locuiesti, 2. posibilitatea si frecventa cu care iti permiti sa mergi la spectacole, in statiuni de iarna, de vara; 3. prietenii sau mai bine-zis mediul in care te misti. Nu uita ca un job bun nu iti lasa timp de te bucuri de multe la care tu si eu si multi visam. 5 zile din 7 ajungi rupt de oboseala acasa, Sambata e mai mult de odihna dupa o saptamana nebuna, seara poate "out" la restaurant, duminica treburi casnice, copil (cand incepe scoala sa vedeti voi cate activitati va avea in weekend si cum veti bazai cu masina sa-l duceti in diverse locuri: fotbal, cricket, inot, muzica etc). Iti spun eu ca timpul va fi inamicul nr 1. Bineinteles daca sotul sau sotia castiga $200-300K pe an, atunci se schimba problema, dar ma indoiesc ca un emigrant ajunge la stadiul asta dupa un an sau doi doar. Deci indiferent unde emigrezi (Elvetia, Franta, Australia), totul se reduce la bani si timp. Cred ca ar trebui sa reflectezi mai mult la ce asteptari ai si ce poti tu face, nimic de zis, Adelaide este ptr pensionari, dar sa nu ai dezamagiri de genul asta si in Europa. Sa stii ca multi Australieni nu se complac asa cum crezi tu, te sfatuiesc sa "te amesteci" mai mult cu ei si vei ramane surprinsa. Citeste ziare, gen The Age si vei vedea si altceva. Gloata e peste tot in lume manipulata de guverne si media, dar daca vei observa cu mai multa atentie si te vei informa vei ajunge la alta concluzie despre multi Australieni. Cand am ajuns in Adelaide romanii care i-am cunoscut au incercat sa ne inoculeze acelasi idei precum vehiculezi tu, dar incearca sa te rupi de ei, fa-ti prieteni cat se poate de mult din cei localnici, vei descoperi usor, usor, altceva. Dar inainte de toate plecati in Melbourne sau Sydney. In orasele astea se intampla totul, nu uita. Timpul sper sa va fie un sfetnic bun. P.S. In Melbourne poti invata Franceza la Alliance Francaise, germana la Goethe Institut, dar sunt si alte cursuri de limbi straine la TAFE. Mult optimism si putere de lupta. Cheers |
Dragos Marinovici |
Hahaha, ma faci sa rad cu exemplele pe care le dai, gen "Albano si Romina sau Stan si Bran", daca personajele amintite de tine au fost popularizate in Romania asta nu inseamna ca au ajuns si la o recunoastere internationala si cand spun asta ma refer in primul rand la Albano si Romina......... |
Micky_Aussie Micky |
Poate ca pe tine te fac sa rad exemplele acelea, dar aici e de plans cand vezi ce forme ciudate poate avea prostia umana....Nu vreau sa fiu rea, dar am vrut doar sa explic putin de ce vrem sa plecam de aici, sa ne intoarcem intre oameni NORMALI, nu sa traim ca acum cateva sute de ani, intr-o societate care se complace intr-o viata monotona, seaca...Vorbesc, iar, de Adeliade, nu generalizez, cu toate ca am auzit ca toata Ausralia are aceleasi conceptii invechite, evidentiate mai mult sau mai putin. Stiti, de ex, la ce se rezuma principiul lor de "protectie a mediului", de ex? In ff multa valva...dar de fapt in extrem de multa risipa de resurse - si asta pt ca Australia este o tara ff bigata, cu resurse ff puternice....Cica ei "protejeaza" mediul, dar au masini cu motoare ff mari (peste 3800) care, implicit, consuma mult (are balta peste, carburantii sunt ieftini si suficienti), fac o risipa fantastica de energie electrica si gaz (casele lor nu au nici un fel de izolatie, pe sub usi bagi mana si sufla vantul ca afara), au tot felul de restrictii la consumul de apa vara, dar daca stai in chirie trebuie sa te rogi mult si bine de landlord sa accepte sa repare un robinet care curge continuu de luni de zile (ex trait de mine si de multi alti cunoscuti - plus ca aici NU ai voie sa repaari nimic singur intr-o casa inchiriata)...si exemplele ar putea continua... Nu vreau sa amintesc de mizeria care ii caracterizeaza personal (asta se vede ff tare la copii, pe ale caror haine poti citi meniul de acum 2 zile fara probleme).
Toate bune va doresc... |
| Pagina 1 din 2 | 1 ... 2 |