Pentru absolventii romani cu abilitati de comunicare in limbi straine diverse
Mirela Ciucur |
Hewlett Packard, una dintre cele mai mari companii IT din lume, are in plan sa angajeze in acest inca aproximativ 600 de romani la centrele sale de servicii din Romania. Pe langa cunoasterea limbii engleze, printre cerintele angajatorului se numara si capacitatile lingvistice pentru o alta limba europeana cum ar fi: limba germana, franceza, spaniola, italiana sau cele din categoria limbilor nordice (olandeza, norvegiana, suedeza etc.) sau limbi precum portugheza, ebraica, rusa sau alte limbi slave (poloneza, slovaca, ceha etc.).
Hewlett Packard, una dintre cele mai mari companii IT din lume, are in plan sa angajeze in acest inca aproximativ 600 de romani la centrele sale de servicii din Romania, a anuntat compania. HP "are ca obiectiv major cresterea numarului de angajati cu 30% pana la sfarsitul anului. Dimensiunea si complexitatea activitatilor derulate in cadrul centrului GeBOC determina un flux dinamic din punct de vedere al angajarilor. In prezent, centrul de servicii concentreaza eforturile a peste 2000 de angajati, cu inalte competente in zona de limbi straine, oferind suport atat pentru celelalte divizii din cadrul HP, cat si pentru partenerii acestora", au precizat reprezentantii HP. "GeBOC doreste sa isi extinda echipa prin atragerea de studenti si absolventi de studii superioare, dar si a tinerilor cu experienta profesionala de 1-2 ani. Focusul activitatilor de recrutare se va orienta catre candidatii care vorbesc cat mai multe limbi straine, pentru ca GeBOC este o familie multiculturala", a declarat Anca Tapai, Staffing Lead, Hewlett-Packard Romania. Astfel, pe langa cunoasterea limbii engleze, printre cerintele angajatorului se numara si capacitatile lingvistice pentru o alta limba europeana cum ar fi: limba germana, franceza, spaniola, italiana sau cele din categoria limbilor nordice (olandeza, norvegiana, suedeza etc.) sau limbi precum portugheza, ebraica, rusa sau alte limbi slave (poloneza, slovaca, ceha etc.), precum si dorinta de a invata si de a se alatura unei echipe tinere si prietenoase. Ce primesc angajatii? Personalul selectat va avea acces la training de specialitate si suport din partea reprezentantilor HP. Angajatii au acces si la facilitati precum: tichete de masa, asigurare de viata, servicii medicale, traininguri, posibilitatea de lucra ocazional de acasa. De asemenea, angajatii au posibilitatea de a alege intre una din optiunile: servicii medicale pentru membrii familiei, servicii stomatologice sau abonament sala de sport. |
Tudor Georgescu |
Spune-ne salariul oferit, ca doar n-o sa ma mut din Olanda in Romania ca sa primesc un salariu mai mic decat ajutorul meu social de aici. |
Mirela Ciucur |
Tudor, n-am aceasta informatie inca, dar am vorbit cu biroul lor de la Geneva si mi-au dat urmatorul numar de contact in Romania: +40 21 303 83 00. |
Sandu Crivineanu |
Tinerii şcoliţi de stat cu milioane de euro, refuzaţi de sistem Deşi guvernul a investit în specializarea lor şase milioane de euro din bani publici, instituţiile le închid uşile în nas celor care ar fi putut reforma administraţia.Două doctorate în inginerie - unul dintre ele la Bucureşti, iar celălalt la Şcoala Superioară de Inginerie din Montreal - şi aproape opt ani în care a fost asistent la Universitatea din Quebec (Canada). Acestea sunt doar câteva dintre „calificările” lui Paul Alexandru, un tânăr de 35 de ani căruia ar fi trebuit să-i deschidă uşile orice instituţie din ţară. I s-a întâmplat însă contrariul. Nu a reuşit să obţină nici măcar un post de şef serviciu în cadrul Inspecţiei Generale din Ministerul Economiei. Motivul: concursul pe post a fost anulat, cu patru zile înainte ca el să susţină examenul. A încercat apoi la Universitatea de Construcţii. S-a oferit să se aşeze la catedră şi să le îm părtăşeas că studenţilor cu noştinţele sale. Prima întrebare care i-a fost pusă a fost însă dacă „vine din partea cuiva”. Pentru Paul Alexandru acestea sunt departe de a fi simple coincidenţe, cu atât mai mult cu cât şi alţi colegi ai săi care au beneficiat de Bursa Specială Guvernul României şi ar fi fost su pracalificaţi pentru anumite joburi au „reuşit” să anuleze concursurile organizate în instituţiile publice, imediat ce şi-au depus CV-ul. Angajatorii nu vor supracalificaţi Acum, programul Bursa Specială Guvernul României a fost tras pe linie moartă. Asta, deşi a avut un concept lăudabil: acela de a şcoli tineri promiţători, pe banii statutului, la cele mai prestigioase universităţi din lume. La întoarcerea în ţară, a ceştia ar fi trebuit să lucreze neapărat în administraţia publică. Nici unul din tre cei 150 de tineri care au beneficiat de program nu şi-au primit însă postul „de conducere sau de răspundere”, promis în contract. Prin urmare, au fost obligaţi să-şi caute de lucru pe cont propriu. Paul Alexandru este un exemplu că nici această metodă nu-i ajută. O parte dintre ei au dat statul în judecată - care îi ţine în şomaj de aproape trei ani - cerând să fie eliberaţi de obligaţia de a aştepta până când li se găseşte un loc de muncă. Fără să fie însă nevoiţi să restituie contravaloarea studiilor. În plus , un studiu recent arată că, în general, angajatorii români preferă tineri şcoliţi în ţară, care nu pretind salarii mari şi pot fi instruiţi pe parcurs, în locul celor supracalificaţi. „Am încercat să dau concurs pentru postul de şef serviciu la Corpul de Control al Ministerului Economiei. Aveam un dosar puternic, iar când m-am înscris mi-au spus că mai este un concurent, din câte am înţeles, o persoană care lucra deja în minister. Când s-a anulat concursul, mi s-a părut suspect, mai ales că mi se sugerase că ar fi mai bine să nu vin, pentru că salariu este mic, de 2.000 de lei. Or, salariul cel mai mic este de 5.000-6.000 de lei pe lună”, susţine Paul. „Chiar şi la un concurs în care ar fi dat subiectele înainte, tot m-aş fi dus pentru că eram foarte bine pregătit”, este convins bursierul. Răspunsul celor de la minister nu l-a mulţumit. „Când i-am întrebat de ce au anulat concursul, m-au trimis la o ordonanţă care nu vorbea despre îngheţarea posturilor, ci despre reorganizarea Inspecţiei”, explică, nemulţumit, tânărul. Reprezentanţii ministerului susţin că acel post nu ar mai exista după reorganizare. „În cadrul Ministerului Economiei, Serviciul Inspecţia Generală s-a reorganizat ca direcţie, postul de şef serviciu nemaiexistând astfel”, este explicaţia oficialilor din minister. Mai mulţi „păţiţi” Paul Alexandru lucrează acum într-o multinaţională şi continuă să vâneze posturile care apar în sistemul bugetar, ce-i drept, puţine. Se gândeşte serios să se întoarcă în Canada. Asta pentru că soluţii de a se angaja pe un post care să-i pună în valoare pregătirea nu crede că va găsi în viitorul apropiat. De altfel, majoritatea bursierilor au plecat peste hotare. Cu un umor amar, mulţi spun că aşteaptă un e-mail în care să li se spună că un „post de conducere” s-a eliberat pentruei. Iar ei să refuze. „Şi eu am păţit la fel ca şi Paul, dar mai de mult, la Externe. Era un concurs de consilieri parcă... Ţin minte că erau trei probe: interviu, probă scrisă, interviu. Eu am trecut doar de primul interviu. În schimb, o bună prietenă de-a mea a trecut şi de proba scrisă şi a fost şi la ultimul interviu, unde s-a prezentat bine. (...) Până la urmă, după ce au tot amânat destul de mult răspunsul, au anunţat-o că s-a anulat concursul”, povesteşte cu relaxare Ciprian Sebastian, pe care belgienii l-au primit cu braţele deschise de ceva timp. 6 milioane de euro au fost investite în studiile bursierilorBLOCAJ Legislaţia trebuie schimbată Prima lovitură dată programului Bursa Specială Guvernul României a avut loc în vara anului trecut, când Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), organismul care se ocupa cu implementarea proiectului, a renunţat la el. Motivul: s-au săturat să mai facă demersuri pentru ca bursierii să fie angajaţi. Atribuţiile acestora au revenit Agenţiei de Credite şi Burse de Studiu din subordinea Ministerului Educaţiei. Oficialii acestei agenţii recunosc că programul este blocat şi că legislaţia trebuie modificată pentru ca problema tinerilor să se poată rezolva cândva. „În textul legii au existat încă de la început imperfecţiuni care au dus la eşecul acestui program. Avem două soluţii: fie schimbăm legislaţia Bursei Speciale, fie statutul funcţionarilor publici, dar în cazul celei de-a doua variante lovim în foarte mulţi dintre cei din sistem, care au funcţii de conducere. În plus, comisia care trebuie să se ocupe de funcţionarea programului nu s-a mai întrunit de foarte multă vreme, întrucât era formată doar din secretari de stat din diferite ministere, iar aceştia s-au tot schimbat. De exemplu, anul trecut, comisia nu s-a întrunit deloc, din această cauză”, a explicat Maria Jianu, directoarea Agenţiei de Credite şi Burse de Studiu.Ea a dat asigurări că încearcă să deblocheze programul şi să-i ajute pe bursieri. „Atât domnul ministru Funeriu, cât şi noi încercăm să găsim o soluţie pentru aceşti tineri valoroşi”, a explicat aceasta. În prezent , din cei 150 de bursieri, mai sunt plecaţi la studii în străinătate 37, iar o parte dintre ei se vor întoarce în ţară în această vară. În 2011 vor reveni şi ultimii 15 bursieri pe care îi va paşte, probabil, tot şomajul.
|