One goal: Education for all!
Liviana Mustafa |
V-ati gandit cum ar fi fost viata fiecaruia dintre voi daca nu v-ati fi bucurat de educatie?
|
Sandu Crivineanu |
Da, educatia e importanta, dar nu e totul: vedem destui ingineri someri si destui needucati care-s acum mari patroni, ba mai au si castele tiganesti imense, pe ajutor social ... |
Liviana Mustafa |
E adevarat, inechitatea exista. Si evident, faptul ca urmezi o scoala sau termini o facultate nu-ti garanteaza ca o sa te bucuri de o viata fara griji. Nu cred ca se intampla asta in nicio parte a lumii. Pretutindeni trebuie sa lupti, trebuie sa cresti si sa inveti continuu, pentru ca si de-o parte si de alta a baricadei exista concurenta. Cred ca este o idee care s-a consacrat in fostul regim, cand oricine alegea sa se educe si sa urmeze studii universitare, isi castiga automat dreptul la un loc de munca. Nu trebuia sa demonstreze ceva, nu intra in cocnurenta cu nimeni, n-avea pentru ce sa lupte. Primea, pur si simplu. Intr-o lume capitalista, sunt atatia oameni pregatiti, oameni care au studiat la fel, care au capatat experienta, oameni fata de care trebuie sa faci o diferenta daca vrei sa ajungi undeva. Si mi se pare normal! Iar despre needucati cu castele imense, cred ca tocmai din lipsa de educatie apar si castelele. Pentru ca fara acces la o forma de intelectualitate, la perspectiva asupra lumii, a societatii si bunului-simt pe care ti le ofera scoala, este aproape imposibil sa realizezi ce-i cu adevarat important in viata, ca mai importanta decat marca masinii pe care o conduci este biblioteca de-acasa si titlurile pe care le strangi acolo, ca aurul se vede mai frumos in muzee pe statui vechi de cand lumea si ca in castele nu merita sa locuiesti decat o noapte daca te afli intr-o calatorie pe Vallee de la Loire. Totul se reduce la educatie, la accesul la aceasta si evident, la ce facem noi pentru a profita cat mai mult de drumurile pe care ni le deschide! |
Sandu Crivineanu |
Da, totul se reduce la educatie, dar cu diferente de nuante, nu neaparat educatia "oficiala": -IN SENS NEGATIV: un infractor invata in inchisoare cum sa faca alte infractiuni, mai subtile, de aceea la iesirea in societate multi infractori recidiveaza -un "smecher" fara educatie oficiala invata prin cluburile din Dorobanti cum sa faca bani fara sa munceasca el, sa speculeze, evaziune, etc. -din cei mai de succes antreprenori din USA numai jumatate au absolvit un colegiu, dar au perseverat sa invete si sa aplice scoala vietii ("street smarts") -multi manelisti, rap-eri nici macar nu stiu notele muzicale, invata sa cinte dupa ureche, dar cistiga nonstop milioane cash, cu clienti barosani, la fel de needucati ca si ei ... -adevarata educatie e permanenta, e o rezonanta emotionala dintre talentul/calitatea existenta nativ in interiorul invatacelului si inspiratia unui bun profersor care te educa, te ajutagradual sa descoperi creativ lumea ... ;) |